Welke maat horloge past bij mijn polsmaat?

23 januari 2023
Categorie
Deel dit bericht

Welke maat horloge past bij mijn polsmaat

Wat is de beste maat voor een horloge? De meningen zijn hier flink over verdeeld. Vooral horloge afficionado’s kunnen hier gepassioneerd over vertellen. Horloges kunnen we vinden in allerlei verschillende maten en uitvoering. Zo heb je uurwerkjes zo klein als een 1 eurocent munt, denk bijvoorbeeld aan de cocktailwatches van uit de jaren 50. Ook zijn er buitengewoon grote horloges, zoals bijvoorbeeld de 60mm Radiomir Egiziano van het Italiaanse merk Panerai. Is er nou zoiets als een perfecte horloge maat? Het antwoord is nee. Smaken verschillen.

Over het algemeen dragen dames vaak kleinere horloges, met een diameter tussen 25mm en 36mm en worden horloges met een diameter vanaf 36mm gezien als herenhorloges. Tegenwoordig is dit niet meer echt een leidraad en dragen veel mensen gewoon de maat die zij vinden passen. Zo dragen bekende vrouwen zoals Heidi Klum, Elle Macpherson, Paris Hilton en Jennifer Aniston hun ‘’grote’’ horloges zoals een Panerai PAM00103 en Rolex Daytona 116505 van 40mm, met trots. Daarnaast zijn er ook genoeg mannen die juist graag ‘’kleinere’’ horloges dragen. Zo droegen wijlen Muhammed Ali en Paul Newman een Cartier Tank en Daytona 6239 van 37mm. Ook ex-president John F. Kennedy werd regelmatig met zijn Omega Ultra Thin ref. OT3980 gespot.

Hoe meet ik mijn polsmaat?

Meet de omtrek van de pols voor de juiste horlogemaat met een centimeter. Een andere manier is om een lintje of een stuk stof te gebruiken. Doe dit om de pols en meet de twee uiteinden aan een liniaal. Let hierbij op of het horloge los of strak om de pols gedragen wordt. Bij een polsomtrek van 16cm tot en met 18cm, past een medium horlogemaat van 36mm heel goed. Bij een polsomtrek tussen 18cm en 20cm staan horloges met een standaard kastmaat van 38mm, 39mm, 40mm, 41mm en 42mm heel goed. Grotere horlogekastmaten boven 42mm, staan weer goed bij een polsomtrek vanaf 21cm. Echter, is het zo dat smaken verschillen. Daarnaast is de afmeting van diameter van de kast niet het enige wat bepaalt hoe het horloge op de pols valt. Misschien wilt u een wat meer oversized look met het horloge en staat een grotere kast juist beter.

Kwestie van proporties

De juiste horloge maat is niet alleen te danken aan de diameter van de kast. De maten van de kastoren hebben ook een invloed op hoe groot of hoe klein een horloge oogt op de pols. Hiervoor kijkt men naar de lug-to-lug length, oftewel de lengte van kastoor naar kastoor. Dit draagt namelijk bij aan hoe een horloge op de pols valt. Het kan namelijk zijn, dat de afmeting van de kast perfect is voor uw pols, maar dat de kastoren over de pols uitsteken. Soms zorgt de lug-to-length juist ervoor dat een groot horloge niet te groot draagt en dat een klein horloge niet te klein uitkomt op de pols.

Kortom, draag wat bij u past en wat u mooi vindt. Het is verstandig om verschillende maten te passen om de perfecte formaat te vinden. Advies? Kom langs bij ons juwelierszaak in het Centrum van Den Haag!