Waarom horloges altijd op 10 over 10 staan

13 oktober 2022
Categorie
Deel dit bericht

Misschien is het u weleens opgevallen dat horloges altijd op dezelfde tijd staan op foto’s. Op zowel productfoto’s als wristshots op social media, horloges staan vrijwel altijd op tien over tien. Waarom dit zo is? Het antwoord is simpel. Als een horloge op tien over tien wordt gezet, overlappen de wijzers elkaar niet en is de wijzerplaat goed te zien.

De logo, oftewel signatuur vinden we vrijwel alijd op de 12 uur. De datum aanduiding wordt vaak op 3 uur of 5 uur geplaatst en andere complicaties en subdials vinden we vaak op de 6 of 9 uur. De wijzers op 10.10 zetten zorgt er dan voor dat zowel het signatuur als alle complicaties goed zichtbaar blijven. Daarnaast is er een mooie balans. Soms werden horloges ook op 8.20 gezet, echter gaf dit onbewust een negatieve indruk. Wijzers die op 10.10 staan geven juist de indruk van een glimlach.

Vanwege de verschillende subdials, worden wijzers ook soms op andere tijdstippen gezet zodat de wijzerplaat en de subdials goed zichtbaar blijven.

Online zijn er mythes te vinden over mogelijke redenen waarom horloges op 10.10 staan. Soms heeft het te maken met het tijdstip van de dood van toonaangevende personen of bijvoorbeeld het moment van een historische gebeurtenis. Dit is echter niet het geval.

Bekijk hier onze collectie van vintage, pre-owned en ongedragen horloges