Waar op letten bij het verkopen van goud?

22 augustus 2022
Categorie
Deel dit bericht

Het verkopen van goud is niet iets wat u elke dag doet. Misschien heeft u thuis wat gouden sieraden of voorwerpen waarvan u niet weet wat het goudgehalte is, of hoeveel dit zou kunnen opleveren. In dit artikel leggen wij u uit hoe u erachter kunt komen wat u precies heeft, hoe het goud gecontroleerd kan worden, hoeveel karaat het is, wat de waarde hiervan is en hoe dat wordt bepaald. Dit is altijd handig om te weten!
Er zijn een aantal manieren om te controleren of iets van goud is gemaakt. Artikelen van goud hebben namelijk bijna altijd een keurmerk. In Nederland, mogen we goud alleen goud noemen als het voldoet aan het minimum wettelijke gehalte van 14 karaat goud (.585). Soms is het keurmerk moeilijk te lezen of nauwelijks zichtbaar. In dat geval kunnen wij het goud toetsen aan de hand van bijvoorbeeld een toetssteen.

Wilt u uw goudgoud verkopen? Maak dan een afspraak: 070 36 36 666

Karaatgehalte:

Het karaatgehalte staat gelijk aan de hoeveelheid goud dat uw sieraad bevat. Omdat puur goud, oftewel 24 karaat goud (99,99%) veel te zacht is en makkelijk te buigen is, worden hier nooit voorwerpen of sieraden van gemaakt. Dit is waarom goud gemengd wordt met (on)edele metalen om te zorgen voor een voldoende hardheid. Daarnaast zorgt de gekozen legering (mengsel van metalen) ook voor een mooie kleur. Door de verschillende verhoudingen van zilver en koper of palladium, krijgen we witgoud, geelgoud en roségoud.
Gouden sieraden komen voor in verschillende karaatgehaltes zoals 9, 14, 18 en 22. In Nederland worden de meeste sieraden van 14 en 18 karaat gemaakt, dit is voor 58,5% (14/24 = 0.585) en 75% (18/24=0.750) gemaakt uit puur goud. De overige delen worden aangevuld met metalen zoals zilver en/of koper om er voor te zorgen dat het sieraad sterk is en de mooi gouden kleur krijgt.

Welke karaatgehaltes bestaan er? Benieuwd naar de verschillende karaatgehaltes? Dit zijn de meest gebruikte gehaltes over de wereld:

8 karaat: 333 (Duits goud)
9 karaat: 375 (vooral gebruikt in Engeland/Engels goud)
14 karaat: 585
18 karaat: 750
19,2 karaat: 800 (vooral gebruikt in Portugal/Portugees goud)
21 karaat: 875
21,6 karaat: 900 (vooral gebruikt voor gouden munten)
22 karaat: 916
• 23 karaat: 958
• 23,6 karaat: 983
24 karaat: goud 999 (goudbaren)

Keurmerken:

Keurmerken in werken van goud worden aangeduid met drie cijfers en een uniek teken dat het goudgehalte aangeeft. In Nederland wordt 14 karaat goud vaak aangeduid met een eikenblaadje en de cijfers 585. Daarnaast zijn er ook sieraden die de symbolische letters ‘’au’’ zoals au750, wat 18 karaat goud aanduidt, gebruiken. Keurmerken zijn niet overal in de wereld op de zelfde manier gestempeld. Meestal worden sieraden bestempeld met het goudgehalte zoals 585, 750, 875 of het cijfer gevolgd door K, KT, CT of C. zoals 14k en 18ct, en soms enkel het cijfer zoals bijvoorbeeld ‘’21’’.
Gehalte tekens, keurtekens of simpelweg de worden gestempeld of per laser gegraveerd. Vaak vindt u dit bij het slotje van gouden armbanden en ketting, of in de binnenkant van uw gouden ring.
Helaas kunnen keurmerken ook worden nagemaakt. Bij twijfel, kom langs. Wij kunnen het sieraad voor u testen.

Gewicht:

Bij de verkoop van oud goud, wordt de waarde vastgesteld aan de hand van het goudgehalte en het gewicht. U kunt uw goud thuis alvast wegen met bijvoorbeeld een keukenweegschaal om de waarde te bepalen. Echter, is een keukenweegschaal niet altijd accuraat. Wij gebruiken een professionele geijkte weegschaal om het goud nauwkeurig te wegen. De goudwaarde wordt per gram bepaalde, het is dus belangrijk dat het gewicht precies gewogen wordt.

Controleren van goud:

Om te controleren of iets van goud is gemaakt, wordt het goud getoetst op een toetssteen met toetswater. Dit toetswater wordt ook wel ‘’’Koningswater’’ genoemd omdat het de ‘Koning der metalen’, goud, kan oplossen. Dit koningswater wordt gebruik om de karaatgehalte van goud te bepalen.
De goudkoers
De goudprijs wordt bepaald aan de hand van de actuele goudkoers. De koers wordt beïnvloedt door actuele gebeurtenissen in de wereld, denk aan de economie, aanbod en vraag van en naar goud, politieke onrust en inflatie. De koers fluctueert elke dag, waardoor de prijzen dagelijks kunnen verschillen. De goudprijs per gram staat erg hoog. Laat uw goud vrijblijvend door ons taxeren.

Bekijk hier onze actuele goudprijs:

Actuele goudprijs