Tips voor een optimaal werkend horloge

28 juni 2023
Categorie
Deel dit bericht

Optimaal horloge onderhoud

Tips voor een optimaal werkend horloge

Hoe houdt u uw horloge in een topconditie? Wij delen graag een aantal tips zodat u uw horloge optimaal kunt onderhouden en zo langer van uw horloge kunt genieten.

Horloge instellen

Allereerst, het instellen van een horloge, het is simpel, maar de manier waarop dit wordt gedaan kan ervoor zorgen dat het uurwerk langer meegaat.

 • Stel het horloge niet in als u het nog om de pols draagt. Ook als u het horloge enkel wilt opwinden is het beter om het horloge af te doen.
 • Draai nooit de wijzers tegen de klok in.
 • Bij het opwinden van een handmatig of een automatisch horloge, stopt u zodra u weerstand voelt. Windt het horloge niet te ver op.
 • 10 à 15 slagen zijn voldoende om een automatisch uurwerk als het ware op te starten. Een automatisch uurwerk windt zichzelf namelijk op aan de beweging van de pols.
 • Heeft u een horloge met een datumfunctie? Verzet de tijd dan niet tussen 21:00 en 02:00. Dit verstoort de datum-functie. De datum verspringt niet altijd om middernacht, bij veel horloges gebeurt dit al tussen 22:00 en 03:00. Wanneer dit precies gebeurt, staat in de handleiding van het horloge.

Kroon

De meeste horloges worden door middel van de kroon opgewonden en op tijd gezet. Een veel voorkomende fout is het te strak dicht draaien van de kroon. Als de kroon goed is vastgeschroefd is het horloge hermetisch afgesloten. De kroon en de pakkingen houden het horloge namelijk waterdicht, maar als de kroon te vaak te strak wordt dichtgedraaid, slijten de pakkingen, waardoor het horloge niet meer waterdicht is en de pakkingen vervangen moeten worden.

 • Draai de kroon nooit te strak dicht.
 • Zorg er voor dat de kroon dicht is gedraaid als het horloge in contact komt met water.

Water

Horloges zijn lang niet altijd waterdicht. Als u een waterdicht horloge heeft, is het belangrijk dat de kroon altijd dicht is als het horloge in aanraking met water komt. Bij waterdichte horloges wordt vaak op de kast, wijzerplaat of in de handleiding aangegeven in hoeverre het horloge waterdicht of bestand tegen water is. Hiervoor worden de gradaties in ATM/BAR gebruikt. 3 ATM wilt bijvoorbeeld zeggen dat het horloge spatwaterdicht/waterresistant is en het bestand is tegen lichte regen en spatwater, 100 ATM/BAR geeft aan dat het horloge tot geschikt is voor diepzeeduiken.

 • 3 ATM/BAR – 30 meter
 • 5ATM/BAR – 50 meter
 • 10 ATM/BAR – 100 meter
 • 20 ATM/BAR – 200 meter
 • 100 ATM/BAR – 100 meter

Spoel het horloge af met schoon water en droog het met een doek af nadat het horloge in aanraking is geweest met (zout) water. Zout water en chemicaliën zoals bijvoorbeeld parfum, en alcohol kunnen de pakkingen aantasten waardoor het horloge minder waterdicht wordt.

Let op: vintage horloges zijn niet altijd waterdicht. Wees extra voorzichtig met oudere horloges.

Tips: onderhoud mechanisch/auto uurwerk

 • Om een automatisch horloge weer op te starten schudt men het horloge. Schud het horloge nooit te hard! Het voorzichtig heen en weer schudden kan geen kwaad. Het uurwerk kan ook opgestart worden door de kroon 10 slagen te draaien om het op te winden.
 • Een mechanisch horloge dient om de 3 tot 5 jaar geserviced te worden. Wacht niet te lang met het servicen van u horloge. Hoe langer u wacht met een revisie, hoe meer het uurwerk kan slijten en hoe duurder een onderhoudsbeurt zal worden.
 • Draag het horloge! Als een mechanisch horloge langdurig stil heeft gestaan kan het zijn dat de olie indikt en opdroogt waardoor de onderdelen kunnen slijten.

Tips: onderhoud Quartz horloges

Heeft u een horloge met een batterij, oftewel een Quartz-uurwerk? Dan is het belangrijk dat u de batterij om de paar jaar laat verwisselen. U kunt Bij het verwisselen van een batterij wordt uw waterdichte horloge opnieuw stof- en waterdicht gemaakt. Indien nodig worden de pakking vervangen.

Horloge onderhoud/service en reparatie

Al meer dan 40 jaar ervaring in het servicen, repareren en reviseren van horloge van merken zoals Audemars Piguet, A. Lange & Söhne, Patek Philippe, Cartier, Breguet, Rolex, Blancpain, Franck Muller, IWC, Jaeger-LeCoultre, Omega, Bretiling en meer. In ons atelier werken wij vakkundig aan de reparatie van uw uurwerk.

Lever uw horloge in voor reparatie en service bij ons juwelierszaak in Den Haag.

De reparatie duurt gemiddeld 15 werkdagen. Vanwege drukte en langere levertijden van onderdelen, kan het wel iets langer duren dan dat u van ons gewend bent. Wij nemen altijd telefonisch contact met u op zodra uw uurwerk voor u klaarligt!

Let op: Service en onderhoud van horloges worden niet in onze zaak in Den Haag uitgevoerd. Dit gebeurt uitsluitend in het atelier.