De geschiedenis van Rolex

4 mei 2022
Categorie
Deel dit bericht

Hans Wildorf, oprichter van Rolex (via WikiCommons)

Rolex is een van de meest bekende, al dan niet hét bekendste horlogemerk ter wereld. Het is een geliefd merk onder de horlogeliefhebbers. Het Zwitsers horlogemerk maakt al jaren prachtige, luxe, hoogwaardige uurwerken. Rolex horloges staan bekend om hun hoge kwaliteit en exclusiviteit en worden gezien als statussymbool. Het horloge met de iconische kroon is ook al jaren bij uitstek een favoriet van de meest invloedrijke personen, van presidenten, sport iconen tot aan bekende acteurs.

In 1905 werd Wilsdorf & Davis opgericht door de Duitse zakenman en technicus, Hans Wilsdorf en de Brit Alfred Davis. Wilsdorf is de uitvinder van een tijdmechanisme dat zichzelf steeds opwond door de beweging van de pols. Dit uurwerk werd ”Perpetual” genoemd en was een ware revolutie. Voorheen moesten horloges namelijk met de hand opgewonden worden.

In 1908 werd de naam “Rolex” officieel als merk geregistreerd. Tot op de dag van vandaag zijn er verschillende meningen over de betekenis van de naam “Rolex”. Volgens Wilsdorf is het een verzonnen naam die in elk land makkelijk uitgesproken kan worden.

Wij zijn bijna 40 jaar gespecialiseerd in de in- en verkoop van pre-owned Rolex watches. Bij Potma Edelmetaal in Den Haag hebben wij een mooie collectie Rolex horloges, van de Rolex Submariner tot aan de Rolex Day-Date. U vindt bij ons vintage, pre-owned en ongedragen Rolex horloges in zowel goud als staal.

Het eerste waterdichte horloge

In 1926 kwam Rolex met een uitvinding, een 100% waterdichte horlogekast, de ”Oyster” (Oester). Een horloge dat voorzien was van een hermetisch afgesloten kast dat zowel waterdicht als stofvrij was. De horlogekast is net zo afgesloten als een oester en beschermt het uurwerk van water en stof.
Om te bewijzen dat het horloge echt waterdicht was, droeg Mercedes Gleitze een Rolex Oyster tijdens een van haar zwemtochten. De toen nog 26-jarige Britse Mercedes Gleitze was de eerste Britse vrouw die Het Kanaal overzwom. De zwemster zwom het Kanaal nogmaals over, deze keer met een Rolex Oyster om haar pols. De prestatie was niet geslaagd, maar het uurwerk kwam als winnaar uit de test. Na de 10 uur durende tocht, werkte het horloge nog uitstekend!

Rolex bleef innoveren en creëren. De kwaliteit van hun horloges werd alleen beter en er werden nieuwe technieken gebruikt en uitgevonden. Door de jaren zijn er veel iconische modellen geïntroduceerd.
Klassieke modellen zoals de Datejust, Oyster Perpetual en de Day-date. Rolex creërde ook professionele horloge die waren ontworpen voor specifieken activiteiten zoals de Submariner, Explorer, Cosmograph Daytona en de GMT-Master.

De 5 populairste Rolex modellen

De horloges van Rolex hebben een elegant en tijdloos ontwerp en zijn gedoopt tot statussymbolen. Door de jaren heen zijn er meerde modellen geïntroduceerd, maar toch zijn er een aantal die onder verzamelaars en fans gezien worden als iconisch.
Ontdek hier onze Rolex collectie!

Rolex Oyster Perpetual

De Rolex Oyster Perpetual is een klassieker en simpel in design. Het horloge is perfect voor iemand die een Rolex horloge wilt zonder al te veel poespas/toeters en bellen. Het model was voor het eerst gelanceerd in 1923 en is tegenwoordig te vinden in verschillende uitvoeringen. Dit is een perfect instapmodel.

Rolex Datejust

De Rolex Datejust is een klassiek horloge! Dit horloge heeft een datumaanduiding op drie uur en is voorzien van de welbekende ”Cyclop-lens”. De Rolex Datejust kwam uit in 1945, de cyclops-lens werd 10 jaar later, in 1955 geïntroduceerd. In 1945 werd ook het iconische 5-delige Jubilee armband geïntroduceerd.

Rolex Submariner

De Rolex Submariner is toch wel een van de bekendste en populairste modellen van Rolex en een favoriet van verzamelaars. De Rolex Submariner werd in 1954 geïntroduceerd als het eerste duikershorloge ter wereld. Dit was het eerste duikhorloge dat tot 100 meter waterdicht was. Door middel van het draaibare lunette konden duikers bijhouden hoe lang zij onderwater waren. Dit model sierde de pols van meerdere bekende mensen, maar werd enorm bekend nadat het werd gedragen door James Bond in de Bondfilms uit de jaren 60 en 70.

Rolex Milgauss

In 1956 werd de Rolex Milgauss geïntroduceerd, een baanbrekend antimagnetisch horloge dat speciaal werd ontworpen voor ingenieurs en wetenschappers. Het horloge is bestand tegen magnetische velden tot wel 1000 gauss. Vandaar de naam Milgauss, ‘mille’ is het Franse woord voor duizend. De Rolex Milgauss vaak ook te herkennen aan de bekende secondewijzer in de vorm van een bliksemflits.

Rolex Daytona

Last but not least, de Rolex Daytona, toch wel het meest iconische model van de Rolex horloges.

In 1963 werd de Cosmograph geïntroduceerd. Als snel werd het vernoemd naar Daytona Beach, Florida, bekend van de auto- en motorraces. Door de tachymeter van de chronograaf kan de snelheid en de rondetijden vastgelegd worden. Daarnaast is dit model in enkel zeer beperkte aantallen geproduceerd, waardoor de belangstelling alleen maar stijgt.