Hoe voorkom ik magnetisatie van mijn mechanisch horloge?

23 januari 2023
Categorie
Deel dit bericht

Het is iets wat veel mensen ontgaat, maar magneten kunnen een flink effect hebben op uw horloge. Blootstelling aan magnetische velden kan namelijk het automatisch uurwerk aantasten. Hierdoor zal het uw horloge niet meer tikken zoals het hoort. Het horloge kan dan bijvoorbeeld een paar minuten voor of achterlopen. Dit klinkt misschien niet heel erg, maar toch kan dit op den duur de onderdelen van het uurwerk beschadigen.

Om er voor te zorgen dat het horloge weer accuraat is, moet het horloge worden gedemagnetiseerd of zelfs worden gerepareerd.

Wat kan ik doen om magnetisatie te voorkomen?

Magneten zijn overal, denk aan de achterkant van een tv, speakers, smartphones, poortjes bij winkels etc. Voor mensen kan dit geen kwaad, maar voor horloges kan dit funest zijn.

Het effect van een licht magnetisch veld duurt maar even. Meestal loopt uw horloge al weer goed een paar minuten nadat u zich niet meer in het magnetische veld bevindt. Het is raadzaam om sterke magnetische velden te vermijden.

Mijn horloge is gemagnetiseerd, wat nu?

Is uw horloge voor een lange tijd blootgesteld aan een sterk magnetisch veld? Dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te laten demagnetiseren voor dat het uurwerk wordt beschadigd. Er zijn online verschillende manieren te vinden waarop u zelf thuis uw horloge kan demagnetiseren. Toch raden wij dit af, vooral als het gaat om duurdere automatische horloges. Automatische uurwerken hebben veel bewegende onderdelen. Obbewust kan er toch wat mis gaan, waardoor het uurwerk gerepareerd moet worden.

U kunt uw horloge inleveren bij onze juwelierszaak in Den Haag.

Wij zullen in ons atelier het horloge demagnetiseren en nalopen om er voor zorgen dat uw uurwerk weer tikt als vanouds. Heeft u hier vragen over? Neem contact met ons op.