Het verhaal achter de Rolex Day-Date ‘President’

15 februari 2024
Categorie
Deel dit bericht

Het verhaal achter de Rolex Day-Date

Rolex Day-Date 'Bark'

De Rolex Day-Date was het éérste horloge dat zowel de datum als de dag weergaf, met de dag van de week voluit gespeld. Het eerste model werd geïntroduceerd in 1956. De Day-Date is al bijna 70 jaar een icoon van Rolex! Door de jaren heen hebben de meest toonaangevende politici, presidenten en bekende artiesten de Rolex Day-Date gedragen.

Dit luxe horloge is enkel verkrijgbaar in de edelmetalen wit,- rosé,- en geelgoud en platina, wat het een uiterst prestigieus horloge maakt.

President’s watch

De Rolex Day-Date was een van de duurdere modellen uit de Rolex collectie. De Day-Date werd graag gedragen door beroemdheden maar was ook populair onder de toonaangevende figuren in de politiek. Dit horloge kreeg de bijnamenRolex President enRolex Presidentialnadat de Amerikaanse president Lyndon B. Johnson, veel gezien werd met een Day-Date om de pols. Veel Rolex modellen staan bij liefhebbers en verzamelaars bekend onder een bijnaam denk aan bijvoorbeeld de ‘’Pepsi en de Hulk’. Rolex neemt dit nooit over en noemt horloges enkel bij de officiële naam. Toch werd de Day-Date in sommige Rolex advertenties een paar keer benoemd als ‘The President’s watch’ en ‘The Rolex President Day-Date Chronometer’. Officieel heet het model nog steeds de ‘Rolex Day-Date’. Het woord ‘’President’’ daarentegen bleef wel hangen en werd de officiële benaming voor de President-band.

Design

Het horloge heeft een tijdloos design, met de datumaanduiding op 3 uur en de halfronde dagaanduiding op 12 uur, is dit een uiterst herkenbaar model. De Day-Date is verkrijgbaar met kastmaten van 36mm, 40mm, 41mm. Momenteel produceert Rolex enkel Day-Date horloges in de maten 36mm en 40mm.

Sinds de introductie van dit model, zijn er veel Day-Date horloges uitgebracht, in talloze uitvoering. Waaronder ook Day-Dates met bijzondere wijzerplaten vervaardigd van edelstenen zoals lapis lazuli, onyx en turkoois, maar ook aventurijn, carneool, parelmoer en zelfs hout.

President’s bracelet

(Rolex President band met ‘Bark Finish’)

Naast de bekende Jubilee en Oyster banden, maakt Rolex ook banden die uitsluitend voor bepaalde modellen worden gebruikt. Een voorbeeld hiervan is de zogeheten ‘President’s bracelet’. Dit is een band dat enkel verkrijgbaar is in goud of platina. De President’s bracelet heeft halfronde driedelige schakels en een vouwsluiting met ‘Crownclasp’. De President band zagen we als eerst op de Rolex Day-Date horloges. Naast de Day-Date zijn er ook een aantal andere exclusieve modellen voorzien van een President band. Naast een 18 karaat goud en platina uitvoering, is er ook een President band met een zogeheten ‘Bark finish’ en met factory-set diamanten.

Datum-disc:

De dagen van de week worden weergegeven op de datum-disc. De Datum-disc werd eerst in 11 talen geïntroduceerd. Vandaag de dag is de datumschijf beschikbaar in 26 schriftsoorten zoals Latijns, Arabisch, Cyrillisch, Japans en meer.

Quickset-functie

Voorheen moest men de wijzers telkens tweemaal voorbij 12 uur draaien totdat de dag en datum op de juiste datum zijn versprongen. Dit kon een vermoeiend klusje zijn. Uiteindelijk lanceerde Rolex in de jaren 90 een dubbele quick-set functie in de Day-Dates dat toeliet om zowel de dag als de datum via de kroon te verzetten.

Op zoek naar een Day-date horloge dat wij niet meer in onze collectie hebben? Wij helpen u graag in de zoektocht naar het horloge van u dromen! Neem contact met ons op voor meer informatie.