Checklist voor het verkopen van zilver

17 februari 2023
Categorie
Deel dit bericht
Overzicht van keurmerken voor zilveren voorwerpen, inclusief 1e, 2e en 3e zilvergehalte en keurmerken voor zowel nieuwe als gebruikte zilveren objecten.

Zilver verkopen:  hoe werkt dat precies?

Het verkopen van zilver is niet iets wat u elke dag doet. Misschien heeft u thuis wel wat zilver, waarvan u niet weet wat het zilvergehalte is, of hoeveel dit zou kunnen opleveren. Of het nou gaat om zilveren sieraden, bestek, servies, of misschien zilveren miniaturen of voorwerpen, in dit artikel geven wij u wat handige tips en tricks mee. Wij leggen uit hoe u erachter kunt komen wat u precies heeft, hoe het zilver gecontroleerd kan worden, wat het zilvergehalte en de waarde hiervan is en hoe dat wordt bepaald.

Er zijn een aantal manieren om te controleren of iets van zilver is gemaakt. Artikelen van zilver hebben namelijk bijna altijd een keurmerk. Misschien klinkt sterling silver wel bekend in de oren, of bent u het keurmerk ‘925’ vaker tegen gekomen in zilveren sieraden. De term sterling silver wordt over het algemeen gebruikt in Engelstalige landen. In Nederland gebruiken wij de termen eerste gehalte, tweede gehalte en derde gehalte voor zilver.

Het minimum wettelijk gehalte voor zilver is een gehalte van 800/1000, oftewel derde gehalte, waarvan 80% zilver is en de overige 20% van koper of een andere metaal. Soms is het keurmerk moeilijk te lezen of nauwelijks zichtbaar. In dat geval kunnen wij het zilver toetsen aan de hand van bijvoorbeeld een toetssteen.

Wilt u uw zilver verkopen? Maak dan een afspraak: 070 36 36 666

Keurmerken en karaatgehaltes

Keurmerken in werken van zilver worden aangeduid met drie cijfers en een uniek teken dat het zilvergehalte aangeeft. Dit karaatgehalte staat gelijk aan de hoeveelheid zilver dat het object bevat. Hoe hoger het karaatgehalte, hoe zuiverder het zilver is. Omdat puur zilver, oftewel fijn zilver (99,99%) veel te zacht is buigbaar is, worden hier nooit voorwerpen of sieraden van gemaakt. Dit is waarom het zilver gemengd wordt met (on)edele metalen om te zorgen voor een voldoende hardheid. Fijn zilver vinden we enkel in beleggingsmunten of zilverbaren.
1ste gehalte zilver wordt aangeduid met 925, dit houdt in dat het voorwerp voor 92.5% uit zilver bestaat. Dit wordt ook sterling silver genoemd. 2de gehalte zilver wordt met 835 aangeduid, dit heeft een zilvergehalte van 83.5%. 3de gehalte zilver wordt aangeduid met 800, of 800 met een achthoek, dit houdt in dat het voorwerp voor 80% uit zilver bestaat.

Welke karaatgehaltes bestaan er?

Zilveren sieraden en objecten komen voor in verschillende karaatgehaltes zoals 925, 835 en 800.

  • 800 = 3e gehalte zilver
  • 835 = 2e gehalte zilver
  • 925 = 1e gehalte zilver

Alles onder een zilvergehalte van 800, valt onder het beneden wettelijk gehalte (B.W.G.). Deze objecten zijn wel van zilver gemaakt maar hebben een lager gehalte.

Jaarletters en Meestertekens

Naast keurmerken, worden op grotere zilveren objecten ook een jaarletter gestempeld. De jaarletter geeft aan in welk jaar het voorwerp werd gekeurd. Een meesterteken is een teken van een zilver en goudsmid. Het meesterteken wordt gebruikt om zijn of haar werk te signeren. Online zijn er verschillende gidsen met jaarletters en meestertekens waarmee u de jaartal en de maker van het voorwerp kunt terugvinden.
Gehalte tekens of keurtekens worden gestempeld of per laser gegraveerd. Vaak vindt u dit bij het slotje van zilveren sieraden. Bij grotere voorwerpen zoals bijvoorbeeld zilveren schaaltjes en theepotten, worden dit vaak op de onderkant of zijkant van het voorwerp gestempeld. Helaas kunnen keurmerken ook worden nagemaakt. Bij twijfel, kom langs. Wij kunnen het sieraad voor u testen.

Gewicht

Bij de verkoop van zilver, wordt de waarde vastgesteld aan de hand van het zilvergehalte en het gewicht. U kunt uw zilver thuis alvast wegen met bijvoorbeeld een keukenweegschaal om de waarde te bepalen. Echter, is een keukenweegschaal niet altijd accuraat. Wij gebruiken een professionele geijkte weegschaal om het zilver nauwkeurig te wegen. De zilverwaarde wordt per gram bepaalde, het is dus belangrijk dat het gewicht precies gewogen wordt. Daarnaast zijn er ook voorwerpen zoals bijvoorbeeld messen die ook voor een deel uit gips bestaan zijn gemaakt, denk aan messen.

Het controleren van zilver

Om te controleren of iets van zilver of goud is gemaakt, wordt het zilver of goud getoetst op een toetssteen met toetswater. Dit toetswater wordt ook wel ‘’’Koningswater’’ genoemd omdat het de ‘Koning der metalen’, goud, kan oplossen. Dit koningswater wordt gebruik om de karaatgehalte van goud en zilver te bepalen.

De zilverkoers

De zilverprijs wordt bepaald aan de hand van de actuele zilverkoers. De koers wordt beïnvloedt door actuele gebeurtenissen in de wereld, denk aan de economie, aanbod en vraag van en naar zilver, politieke onrust en inflatie. De koers fluctueert elke dag, waardoor de prijzen dagelijks kunnen verschillen. De zilverprijs per gram is hoog. Laat uw zilver vrijblijvend door ons taxeren.

Handig om te weten

De tekens 90, 100 of 200 zijn helaas geen zilvergehaltes. Deze tekens vindt men bijvoorbeeld in bestek, schalen, of andere objecten en geven aan dat het object is verzilverd. De cijfers geven de dikte van de zilverlaag aan. Een voorwerp met de stempel ‘’90’’ geeft aan dat er 90 gram zilver is gebruikt om het voorwerp te verzilveren. Als u bestek of andere voorwerpen ziet met tekens zoals ‘’gero 90’’, ‘’80’’, ‘’90’’ en ‘’100’’, dan weet u dat dit niet van zilver, maar verzilverd is. Termen als nieuw zilver, alpacca, hotelzilver duiden altijd verzilverde voorwerpen aan. Ook bestek van bijvoorbeeld Gero zilver en Keltum zilver zijn ondanks wat de naam aanduidt, niet zilver, maar verzilverd. Wij kopen geen verzilverde voorwerpen in.

Djokja zilver is wel echt zilver, maar met een lager zilvergehalte. Omdat Djokja zilver onder Het minimum wettelijk gehalte voor zilver (800/1000) ligt, mogen we dit officieel geen zilver noemen. Djokja zilver is zilverwerk gemaakt in Indonesie. ‘Djokja’ komt van Yogyakarta (vroeger Djokjakarta), een plaats in Indonesie waar dit zilverwerk werd gemaakt.

De lemmeten van messen zijn niet van zilver. Een mes bestaat uit een heft, dit is het handvat, en een lemmet dat met een pen in het zilveren heft wordt geschoven. Het heft wordt over het algemeen opgevuld met gips zodat de lemmet goed vast zit. De reden waarom een lemmet nooit van zilver wordt gemaakt, is omdat zilver te zacht is, waardoor lemmeten kunnen verbuigen tijdens gebruik. Daarom worden de lemmeten vaak van roestvrij staal gemaakt.

Zilverbaren en zilveren beleggingsmunten bestaan altijd uit 99,99% puur zilver en worden vaak gekocht voor hun beleggingswaarde. Het pure zilvergehalte wordt vaak in een baar of munt aangeduid met ‘’Fine silver’’, ‘’silver 999’’, of ‘’999’’. Echter zijn er ook andere zilveren munten die niet volledig uit zilver bestaan. Zilveren rijksdaalders bijvoorbeeld, bestaan voor 72% of 94.5% uit puur zilver. Zilveren tientjes bestaan voor 72% uit zilver en zilveren 50 guldens hebben een zilvergehalte van 92.5%. Ook zijn er andere munten met een zilvergehalte van 80%. De zilvergehaltes verschillen per munt en per periode waarin deze zijn geproduceerd. Heeft u zilveren munten en bent u benieuwd wat deze waard zijn? Kom langs of maak een afspraak voor een vrijblijvende taxatie!