Alles over platina

9 juli 2024
Categorie
Deel dit bericht

Platina

Platina, ook wel platinum genoemd, is een zeldzaam en zeer kostbaar edelmetaal. Platina is van nature een witglanzende edelmetaal, corrosiebestendig en wordt niet dof. Om deze redenen is platina bij uitstek een ideaal edelmetaal voor horloges en sieraden.

Platina in sieraden horloges

Platina wordt veel gebruikt in sieraden en horloges vanwege zijn natuurlijke glans en omdat het goed bestand is tegen oxidatie. Zo kunnen sieraden en horloges die vervaardigd zijn van platinum generaties lang meegaan zonder dof te worden of te oxideren. Ook is het exclusiever dan bijvoorbeeld goud. Vanwege de hogere dichtheid is er meer platina nodig om een ring te maken van dezelfde grootte als van een gouden ring. Waar gouden sieraden verschillende karaatgehaltes hebben (14k, 18k 22k etc.), wordt er met platina altijd een gehalte gebruikt, namelijk .950/1000. Platina sieraden en horloges worden afgestempeld met de keurteken PT950.

Platina vs. Witgoud

Platina en witgoud hebben beiden een witte kleur. Echter, heeft platina deze kleur van zichzelf en moet witgoud gerhodineerd worden om dezelfde kleur te krijg. Om goud, wat van nature een gele kleur heeft, van de zelfde kleur te voorzien wordt het gemengd met andere metalen, dit noemen we een legering. Als laatst wordt er een rhodiumlaag aangebracht. Dit moet om de zoveel tijd bijgewerkt worden om de kleur wit te houden. In tegenstelling tot witgouden sieraden, is het niet nodig om platina sieraden om de paar jaar te rhodineren.

Exclusieve edelmetaal

De winning en raffinage van platina zijn complexe en kostbare processen. Platina wordt meestal gevonden in kleine hoeveelheden en is vaak vermengd met andere metalen, wat het moeilijk en duur maakt om het te extraheren en te zuiveren. Dit edelmetaal komt veel minder vaak voor in de aardkorst dan andere edelmetalen, wat de productie beperkt en de prijs opdrijft.

Daarnaast wordt platina ook gebruikt in de andere sectoren omdat dit goed bestand is tegen corrosie, een hoge smeltpunt heeft en goed geleidbaar is. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor auto’s, medisch apparatuur maar ook voor elektronica.

Verkoop uw Platina bij Potma Edelmetaal
Door de hoge koers is uw platina veel waard. Benieuwd wat u voor uw platina sieraden kunt krijgen? Bij Potma Edelmetaal kopen wij platina, gouden en zilveren sieraden, heel, of kapot, tandengoud, baren, munten (rijksdaalders, guldens etc.) in. Wilt u weten wat u platinum, goud of zilver waard is? Bel ons voor een afspraak, 070 36 36 666, of kom langs voor een vrijblijvende taxatie!